skip to Main Content
Alphenaer is het merk van:

Mosterd en geitenkaas, een goede combinatie?

Van oudsher gebruiken we al een aantal vaste smaakcombinaties. Kaas met mosterd is er één van en dit is niet voor niets een klassieker geworden. Maar hoe komt dat?

Smaakcirkeltje rond

Er zijn verschillende soorten kazen die goed combineren met mosterd. Denk hierbij aan witschimmelkazen, harde kazen en zachte, romige kazen van diverse melksoorten.

Van welke melksoort ook gemaakt, alle kazen bevatten vet en hebben een romige smaak. De meeste kazen hebben daarnaast een hartige (zoute) toevoeging. Geitenkaas heeft daarbij nog een licht zurige en prikkelende smaaksensatie. Wanneer je dit combineert met de pittige, zurige en kruidige smaak van mosterd, is het cirkeltje rond.

Het werk zo

Je smaakpapillen kunnen 5 smaken onderscheiden: zout, zoet, zuur, bitter en hartig. Hoe completer dit geheel op elkaar is afgestemd is, hoe fijner we de smaakbeleving ervaren. Het totaal is dan in balans en we proven verschillende “smaaklagen”. Mist er daarentegen een smaakonderdeel, dan kunnen we het als wat saai of vlak ervaren.

Terug naar geitenkaas en mosterd!

Geitenkaas is zurig, zoutig, hartig in basis. Soms komt daar nog zoet bij door de toevoeging van honing of fruitvarianten.

Mosterd is gemaakt van enkele eenvoudige ingrediënten: mosterdzaad, azijn, water en zout. Het is pittig zuur, een beetje bitter, hartig en zout. Ook aan mosterd wordt soms een zoete smaak toegevoegd door middel van honing, fruit of zoete azijn.

In de geitenkaas mist het bittere, pittige dat de mosterd toevoegt. De geitenkaas is daarnaast lekker romig en fris. Tel dit bij elkaar op en je smaakcirkel is compleet. Alle smaken samen brengen het geheel in balans en neutraliseren elkaar.

Kaasplank tip:

Gebruik je geen gezoete mosterd of geitenkaas met een zoete smaak?

Om het nog completer te maken kun je dan een klein zoetje toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan honing, balsamico- of fruitstroop, chutney of fruit. Bevat de mosterd of de geitenkaas een zoete smaak, dan hoef je die niet meer toe te voegen.