skip to Main Content
Alphenaer is het merk van:

Waarom stinken geiten zo?

Geiten worden vaak geassocieerd met stank. Maar wist je dat dit eigenlijk een groot misverstand is? Wanneer het stinkt in de omgeving van een geitenhouderij, dan is er een bok aanwezig. Het zijn dus echt de bokken die de doordringende ‘bokkengeur’ verspreiden.

Waar komt die bokkengeur dan vandaan?

Bokkengeur is een uniek luchtje dat naar citrus ruikt. De bokkengeur wordt met name veroorzaakt door feromonen. Dit zijn chemische stofjes die worden aangemaakt door bokjes. Het is dé manier voor bokken om aan de geiten te laten weten dat ze in de buurt zijn. Het is dus bedoeld om de aandacht van de vrouwtjes te trekken. En dus ook erg belangrijk voor het voortbestaan van de geit.

De geur is vaak het sterkst tijdens het voortplantingsseizoen. Bokken doen dan namelijk erg hun best om de vrouwtjes aan te trekken voor de voortplanting. Ze scheiden feromonen af via hun urine, zweet en speeksel. Ook wel bekend als dat krachtige bokkengeurtje. Deze geur heeft direct effect op het brein van de vrouwtjes. Zodra zij de geur waarnemen, wordt hun voortplantingssysteem geactiveerd.

Verschil tussen gecastreerde en niet-gecastreerde bokken

Wanneer het voor de geitenboer niet de bedoeling is om met bokken te fokken, kunnen ze het beste worden gecastreerd als ze zes tot acht maanden oud zijn. Nadat bokken gecastreerd zijn, kunnen ze zich én niet meer voortplanten én verdwijnt hun hinderlijke geur. Het chemische stofje dat door de haren op het hoofd van de bok wordt geproduceerd, wordt namelijk alleen door niet-gecastreerde bokken geproduceerd. En dit chemische stofje veroorzaakt die citrusachtige geur.

Voor geitenboeren is de bokkengeur dus een belangrijk teken van de vruchtbaarheid en de gezondheid van bokken. De boeren gebruiken deze geur namelijk om te bepalen of een bok geschikt is voor fokdoeleinden.

Dus…

Dus, wanneer je de volgende keer die bokkengeur weer ruikt, denk dan eens terug aan dit artikel én aan hoe belangrijk deze bokkengeur voor de boeren is.