skip to Main Content
Alphenaer is het merk van:

Van lokale kaasmaker naar het eigen Alphenaer label

In 1995 opende de lokale Kaasmakerij de Jong haar deuren. De groei van het bedrijf ging (en gaat), zowel nationaal als internationaal in een stroomversnelling. Om deze groei kracht bij te zetten is de naam veranderd naar DeJong Cheese én hebben ze in 2013 het eigen Alphenaer label ontwikkeld.

Inmiddels is dit familiebedrijf uit Alphen dan ook uitgegroeid tot een internationale speler met meer dan 50 enthousiaste medewerkers en wordt de kaas wereldwijd verkocht.

Het dorpje Alphen, Noord-Brabant

Alphen is een klein dorpje in de provincie Noord-Brabant, dicht bij de Belgische grens. De naam Alphen komt van het Germaanse alf-heim dat woonplaats voor elfen betekent. Alf is ook waterloop. Alf-heim is te herleiden naar een plek aan een waterloop. Bij Alphen ontspringt namelijk de ‘dorpswaterloop’ die uitmondt in De Leij. Tenslotte staat Alv voor kalkhoudende zandgrond. Alv-heim is een plaats op kalkhoudende zandgrond. Alphen ligt op een dekzandrug.

Alphen was ooit het dorp met de meeste geitenboeren (6 in totaal) en geiten van Nederland. Vandaar ook dat DeJong Cheese hier actief is.

Alphenaer: het eigen label van DeJong Cheese

In 2013 heeft DeJong Cheese het eigen label ‘Alphenaer’ ontwikkeld. De naam Alphenaer is afgeleid van de plaatsnaam Alphen. Een Alphenaer is een uit Alphen afkomstige oftewel iemand of iets dat uit het dorp Alphen komt. En dat komt de kaas ook, vandaar de naam Alphenaer. DeJong Cheese klinkt ook erg internationaal en misschien zelfs wat procesmatig. Dit past niet bij de ambachtelijke kazen die met passie gemaakt worden. Daarnaast is geitenmelk een heerlijk, zuiver en prachtig product.

“Omdat we een echt authentiek en traditioneel eigen merk misten, hebben we in 2013 ons eigen merk Alphenaer ontwikkeld. En in onze Alphenaer kaas proef je de passie en liefde van begin tot eind”, aldus Arjan de Jong, eigenaar van DeJong Cheese – Alphenaer.

Een mooi assortiment zachte (geiten)kaasspecialiteiten

Het begint met het selecteren van de hoogste kwaliteit melk die bij boerderijen in de omgeving opgehaald wordt. De melk wordt in de kaasmakerij aangezuurd, gestremd en op traditionele wijze gesneden, geroerd en verder verwerkt tot bijzondere kazen.

Het assortiment zachte (geiten)kaasspecialiteiten bestaat o.a. uit Brie, Camembert,  verse en gerijpte kazen, Cheese Crumbles, Smeerbare verse kaas en Kaasschnitzels waar ze verschillende (inter)nationale markten mee bedienen. Voornamelijk op basis van geitenmelk of koemelk en verkrijgbaar in diverse smaken. Je vindt de kazen in de retail, foodservice, kaasspeciaalzaken, (horeca)groothandel en in B2B onder ons eigen merk Alphenaer, maar ook als private label.

Geniet van het leven!

Als bourgondische Brabanders houden we niet alleen van onze prachtige bossen, uitgestrekte landerijen en weids uitzicht, maar ook van lekker lang tafelen. Binnen deze traditie past Alphenaer kaas als geen ander: “Geniet van het leven!”.