skip to Main Content
Alphenaer is het merk van:

Van geitenmelk tot speciaalzaak

De Franse brie is bij iedereen wel bekend. Maar wist je dat deze kaassoort ook van geitenmelk gemaakt kan worden? Dat doen we bij DeJong Cheese in het Brabantse Alphen.

Brie maken is meesterwerk

Net zoals bij de kaasmakers in Frankrijk wordt de geitenbrie uit Alphen op dezelfde ambachtelijke wijze en volgens traditioneel recept bereid.

“Van alle kazen die we maken, is onze geitenbrie een echt (kaas)meesterwerk. De goede kwaliteit geitenmelk, het ambacht en de kennis komen samen in de heerlijke smaak en een mooi product. En gelukkig bleef dat niet onopgemerkt, want de geitenbrie is inmiddels in heel Nederland en daarbuiten verkrijgbaar,” vertelt Arjan de Jong, eigenaar van Alphenaer – DeJong Cheese.

Zodra de geitenmelk bij de kaasmakerij aankomt, wordt deze gepasteuriseerd, in grote bakken gegoten én voegen de kaasmakers zuursel en stremsel toe. Volgens traditioneel gebruik snijden en roeren ze het mengsel waardoor er kleine blokjes wrongel ontstaan.

Van de glijbaan en in bad

Via een glijbaan gieten de kaasmakers de grote bakken leeg, waarna het onderaan in de brievormen terechtkomt. De geitenbrie is nu nog een harde, stugge kaas met een flauwe smaak. Daarom krijgt de brie een zoutbad en wordt er witschimmelcultuur op de kaas gesprayd. Nu moet de geitenbrie nog zo’n tien dagen rijpen in een vochtige, koele ruimte. Hier vormt zich een mooie witte laag rond de kaas. Hieraan heeft de brie zijn specifieke uiterlijk en heerlijke smaak te danken.

Een inpak-vak apart

Wanneer de brie voldoende gerijpt is, wordt deze voorzien van een label en in een speciale folie in een doosje verpakt. Op deze manier kan de kaas rustig verder rijpen. Alle kazen worden stuk voor stuk bekeken, handmatig verpakt en verwerkt. Door dit proces wordt de hoogste kwaliteit en de lekkerste geitenbrie gegarandeerd.

Kunst op Alphenaer brielabels

Op de labels die op de brie liggen, staan aquarellen van de Bredase kunstenaar Pierre van Lit. Een bijzondere vormgeving die niet direct voor de hand liggend lijkt. De combinatie van de artistieke manier van schilderen en het ambacht dat moederbedrijf DeJong Cheese in haar Alphenaer geitenbrie nastreeft, vindt de overeenkomst in het vakmanschap. Deze nieuwe manier van vormgeven geeft onze brie een uniek en eigen karakter. Het onderstreept de ‘kunst van het brie maken’, iets waar ze bij Alphenaer erg trots op zijn.

Het assortiment geitenbrie, of ‘het drieluik van brie’ zoals we het zelf noemen, bestaat uit drie smaken: naturel, fenegriek (walnootachtig van smaak) en bospaddenstoelen. Ieder weer met haar eigen uitstraling en karakter.

Onze geitenbrie is verkrijgbaar in (kaas)speciaalzaken, kaasgroothandels, horecagroothandels, land- en boerderijwinkels en in onze eigen Alphenaer Winkel vol Lekkers.