skip to Main Content
Alphenaer is het merk van:

Van geitenhouder naar kaasmaker

In 1985 werd naast de gevestigde melkveehouderij op de boerderij van familie de Jong ook gestart met een geitenhouderij. Arjan begon daarna ook met op kleine schaal kaas maken. Dit werd een succes, want in 1995 opende Kaasmakerij de Jong haar deuren. De groei van het bedrijf ging, zowel nationaal als internationaal, in een stroomversnelling. Om dit kracht bij te zetten is de naam veranderd naar DeJong Cheese. Omdat we een authentiek en traditioneel eigen merk misten, hebben we in 2013 ons eigen merk Alphenaer ontwikkeld.

Alphenaer: geitenkaas uit Alphen

Het begint met de selectie van de hoogste kwaliteit melk die we bij de boerderijen ophalen. Hierin is een goede samenwerking met de geitenhouders van groot belang. Niet alleen voor de kwaliteit van de melk, maar ook voor het dierenwelzijn en de omgeving. Een gezonde, stabiele stal en goed voer resulteert in weinig ziektes, geen antibioticagebruik en tevreden dieren. Wij zijn erg trots op deze samenwerking, de toewijding van onze geitenhouderijen en de duurzame manier van melkproductie. De heerlijke geitenmelk is de basis van onze producten en dat proef je terug in de kaasspecialiteiten die we maken.

Hoe het begon…

1985

In 1985 werd op de boerderij van familie de Jong, naast de gevestigde melkveehouderij, ook een geitenhouderij gestart. In die tijd was geitenmelk geen algemeen bekend product. Dit maakte familie de Jong een echte pionier op dit gebied. De melk werd op dat moment verkocht aan melkverwerkers en kaasproducenten. Maar Arjan wilde in eigen bedrijf meer met de melk doen en begon zelf met op kleine schaal kaas maken. Arjan: “Door zelf kaas van de melk te maken met bijzondere smaken en van hoge kwaliteit, creëer je een meerwaarde. Ineens is de melk geen handelsproduct meer, maar een authentieke kaasspecialiteit.”

1995

Dit werd een succes, want in 1995 opende op hetzelfde adres Kaasmakerij de Jong haar deuren. Al snel groeide het bedrijf en vond de kaas zowel bij Nederlandse afnemers als in het buitenland gretig aftrek. Om dit kracht bij te zetten is de naam veranderd naar DeJong Cheese. DeJong Cheese vormt nu het moederbedrijf van diverse merken en private label producten.

2013

DeJong Cheese klinkt erg internationaal en misschien zelfs wat procesmatig. Dit paste niet bij de ambachtelijke kazen die we met passie maken. Daarnaast is geitenmelk een heerlijk, zuiver en prachtig product, maar meestal niet in een herkenbaar en authentiek kaasje terug te vinden in de winkel of horeca. Ook misten we een echt authentiek en traditioneel eigen merk. Daarom hebben we in 2013 ons eigen merk Alphenaer ontwikkeld. De naam Alphenaer is afgeleid van de plaatsnaam Alphen (Noord-Brabant). In Alphenaer kaas proef je de passie en liefde van begin tot eind. Het laat trots de meerwaarde van dit prachtige product zien.

Kwaliteit, passie en traditie

Zodra de melk bij de kaasmakerij aankomt, wordt deze gepasteuriseerd, aangezuurd, gestremd en vervolgens op traditionele wijze gesneden, geroerd en verder verwerkt tot diverse kaassoorten.

De Alphenaer kaast wordt pas vrijgegeven voor uitlevering als de kaasmeesters de beoogde kwaliteit vastgesteld hebben. Zo wordt de kwaliteit en exclusiviteit gewaarborgd. En dit heeft geresulteerd in het winnen van diverse awards bij grotere internationale kaasconcoursen.

Naast de bekende verse geitenkaas naturel en met honing, de gerijpte geitenkaas, de geitenbrie en de minibrie, omvat het assortiment van Alphenaer ook een aantal bijzondere smaken. Zo is de geitenbrie met fenegriek (walnootsmaak) een echte hardloper. En ook de laatste nieuwe variant, de geitenbrie met bospaddenstoelen, valt goed in de smaak.

Lokaal maakt ons sterk

Zowel de ingrediënten en de grondstoffen van de kazen, als de bedrijven waarmee we samenwerken, komen zoveel mogelijk uit de regio. Dit zorgt voor korte lijnen en een sterke lokale verankering.

Ook onze medewerkers komen veelal uit de omliggende omgeving en vormen een hecht team. In totaal werken er op de diverse afdelingen zo een 75 mensen.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Of denk je hé dat is een leuk bedrijf om voor te werken. Neem dan contact met ons op of neem een kijkje bij onze openstaande vacatures.