skip to Main Content
Alphenaer is het merk van:

Spotlight: Brie Fenegriek

De traditionele en bekende Franse Brie is bij iedereen wel bekend, maar wist je dat deze kaas ook van geitenmelk gemaakt wordt?

Traditioneel en authentiek recept

De geitenbrie die uit onze kaasmakerij komt wordt op dezelfde ambachtelijke wijze en volgens traditioneel recept bereid. De melk die hiervoor gebruikt wordt, halen we op bij onze vaste geitenhouders in de regio. De geitenbrie kan van gewone, maar ook van biologische geitenmelk gemaakt worden.

Zodra de geitenmelk bij de kaasmakerij aankomt wordt deze gepasteuriseerd; een opwarmingsproces om schadelijke bacteriën geen kans te geven.

De melk wordt in grote bakken gegoten en er wordt zuursel en stremsel toegevoegd, daarna komt de fenegriek erbij. Door het stremsel kleven de vaste stoffen in de melk samen en wordt het water ervan gescheiden. Dit blok gestremde melk wordt volgens traditioneel gebruik gesneden en geroerd. Zo ontstaan een hele boel kleine blokjes wrongel: de start van de kaas.

Van de glijbaan en in bad

De grote bakken worden via een glijbaan leeggegoten en komen onderaan in brievormen terecht. De wei, het water dat zich van de wrongel heeft gescheiden, loop erdoorheen en wordt opgevangen. De blokjes wrongel blijven in de vormen achter en klinken samen. De vormen moeten even staan en worden een aantal keer gekeerd tot een stevige kaas ontstaat.

In dit stadium is de brie nog een harde, stugge kaas met een flauwe smaak. Daarom krijgt het een zoutbad en wordt de witschimmelcultuur op de kaas gesprayd. Dit proces luistert zeer nauw, want teveel zout is niet lekker en te weinig weer flauw. Ook de schimmelcultuur moet overal even netjes op de kaas terecht komen voor een mooie korst, een natuurlijke manier van conserveren en de specifieke brie smaak.

Smaak en rijping

In het bereiden van de Geitenbrie Fenegriek wordt al vroeg de fenegriek toegevoegd. Fenegriek is een kruid van veelal in de Oosterse en Indiase keuken in Curry’s en sauzen gebruikt wordt, het zijn de zaden van de fenegriek plant. Het heeft een heerlijke zachte, walnootachtige smaak en combineert erg goed met de geitenbrie.

Nu moet de brie nog zo’n 10 dagen rijpen in een vochtige, koele ruimte. Daar vormt zich een mooie witte laag rond de kaas waaraan de brie zijn specifieke uiterlijk en heerlijke smaak te danken heeft.  De brie wordt in speciaal papier met gaatjes en een open doosje verpakt, zodat deze rustig verder kan rijpen. Zou je hem luchtdicht verpakken dan sterft de schimmel en verpietert de kaas. De smaak varieert van zacht romig en stevig als de kaas jong gegeten wordt, tot pikant en smeuïg na volledige rijping.

Geitenbrie Fenegriek is heerlijk op een toastje, maar ook bijzonder lekker op een broodje of om mee te gratineren.

Tip van Alphenaer

Omwikkel een plakje Geitenbrie Fenegriek met een dun gesneden, goede gedroogde ham. Super makkelijk en onweerstaanbaar lekker!