skip to Main Content
Alphenaer is het merk van:

Melk drink je uit een dakgoot

In het lammerseizoen worden er bij Kurt en Liesje van geitenhouderij De Mekkerhoek wel 500 lammetjes geboren. Super schattig natuurlijk, maar hoe werk dat eigenlijk? Hoe geef je 500 lammetjes melk en zorg je dat ze dat allemaal begrijpen?

Lammetjes door het raam

De hoog drachtige geiten staan in een apart gedeelte van de geitenstal. Zij geven even geen melk meer, krijgen voer met extra energie en mogen rustig aandoen.  Zodra een lammetje geboren is, wordt het naar de lammerstal gebracht.

Om besmetting tussen de geitenstal en de lammerstal te voorkomen brengt Kurt de lammetjes naar de lammerstal en geeft het kleintje door een, speciaal daarvoor gemaakt, raam aan Liesje. Zij verzorgt het, kijkt het na en legt het voor de eerste paar dagen in een eigen bak. Hier leert ze het lammetje drinken uit een goot, ja inderdaad uit een dakgoot!

Melk uit een dakgoot?

Klopt, aan iedere bak hangt in beugels, een stuk dakgoot waar Liesje twee keer per dag lauwwarme melk in laat lopen. De melk wordt aangemaakt in de Melktaxi, die lijkt op een enorme RVS waterkoker. Hierin wordt eerst water verwarmd, als het op temperatuur is wordt het gemengd met melkpoeder. “Door met melkpoeder te werken, krijgen de lammetjes altijd dezelfde melksamenstelling en weten we zeker dat ze voldoende voeding krijgen.” vertelt Liesje.

Zodra het lammetje snapt waar het de melk kan vinden en als het sterkt genoeg is, mag het in een grotere stal met andere lammetjes van dezelfde leeftijd. Daar krijgen ze, aan de voorkant van hun stal, ook weer twee keer per dag melk uit de dakgoten. Na een paar weken drinken de lammetjes per stuk wel 1,5 liter melk per dag en zijn ze super fanatiek, wanneer ze Liesje met de Melktaxi zien aankomen.

Zodra de goten in de beugels geklikt zijn en de melk erin loopt, steken de lammetjes hun koppies zo diep mogelijk in de goot en drinken zo snel als ze kunnen. Per stal is er voldoende melk voor de 15 lammetjes, maar toch duwen en trekken ze om vooraan te staan.

“De eerste groep met jonge lammetjes moet alles nog leren” vertelt Liesje. “Het is wat rommelig, het duurt even voor ze het door hebben en netjes met de neusjes naast elkaar in de goot staan. De oudere groep weet al precies hoe het werkt.” Dat blijkt meteen, want zodra de goten hangen staan de lammetjes, als een elftal bij het volkslied, netjes naast elkaar. Sommige zijn zo gulzig dat ze een melksnor tot onder hun oogjes hebben en hun adem iets te lang inhouden tijdens het drinken. Naast melk krijgen ze ook brokjes om te knabbelen, daar beginnen ze meestal na twee weken al aan.

Van speen en emmer naar dakgoot

Dat een lammetje uit de uier van de moedergeit of een speen drinkt is niet zo vreemd, maar een dakgoot is wel iets anders. Hoe is het zo gekomen?

Liesje: “ Toen we onze geitenhouderij startte, gebruikte we een speenemmer voor onze lammetjes. Deze zijn best wel duur en werden geregeld kapot geknabbeld. Het werken met de dakgoten was een test, we hadden het ergens gezien en dachten misschien werkt het voor ons ook wel. We zijn er drie jaar geleden mee begonnen en het bevalt erg goed.”

In ongeveer 90 minuten heeft Liesje alle stallen met lammetje van melk voorzien en alles ook weer schoon en op orde voor de volgende ronde. Bij de avondvoeding krijgt ze vaak hulp van de kinderen.

Ondanks dat het voeren met de goot meer tijd in beslag neemt dan een 24 uurssysteem waarbij de lammetjes zelf kunnen kiezen wanneer ze drinken, heeft de goot duidelijk de voorkeur. “Het voorkomt verspilling, je ziet je dieren twee keer per dag en herkent ze snel.” Aldus Liesje. “Je ziet meteen of het goed met ze gaat en het is veel persoonlijker en leuker.’