skip to Main Content

Tip’s & Tricks

  • Het is vaak erg lastig om verse (geitenkaas) te versnijden dit komt door de zachte structuur van de kaas. Hierbij de handige tip: Gebruik een snijdraad! Of nog beter koop gewoon Cheese Crumbles of schijfjes vers kaas!
  • De melk bestaat voor ongeveer 87% uit water en 13% droge bestanddelen, dit zijn onder andere vetten, eiwitten, lactose en zouten.
  • Voor het maken van 1 kg zachte kaas is 6.5 liter melk nodig.
  • Verse kaas is niet geperst, heeft geen rijping ondergaan en kan direct na productie gegeten worden.
  • Verse geitenkaas is erg goed te gebruiken in desserts. Dit komt door de verse ondertoon van de kaas die erg goed combineert met de zoete smaken die gebruikt worden in desserts.
  • Probeer geitenkaas ook eens in combinatie met watermeloen en/of chocolade.
  • De smaaksterkte van de kaas is ook afhankelijk van het type melk, de melkbehandeling en rijpingstijd
  • Gerijpte kazen komen het best tot zijn recht op kamertemperatuur, dus haal de kazen minimaal een half uur voor het nuttigen uit de koelkast.
  • Kaasproductie over de hele wereld is meer dan de gecombineerde wereldwijde productie van koffie, tabak, thee en cacaobonen.

Hoe is geitenkaas ontstaan?

Heel vroeger toen men nog geen koelkasten had ontstond de wens om de melk langer te bewaren voor periodes van het jaar dat er weinig voedsel was. De melk werd op een natuurlijke manier tot kaas verwerk en opgeslagen op een koele plek of in een diep gat in de grond. Doordat de kaas bewaard werd voor periodes van schaarste rijpte deze vanzelf en ontstond er soms ook een schimmelkorst. Het recept en de bereidingswijze voor het maken van kaas is in de eeuwen niet heel veel veranderd.

Hoe wordt verse geitenkaas gemaakt?

Nadat de geitenmelk is opgehaald, wordt het in de tanks op de kaasmakerij aangeleverd en verhit tot een temperatuur van 72C om schadelijke bacteriën te doden. Door deze stap in het productieproces zal ook de houdbaarheid van het eindproduct langer zijn.
Vervolgens wordt er stremsel en zuursel aan de melk toegevoegd, en wordt de massa gesneden en geroerd. Hierdoor ontstaat de wei en wrongel.
De Wrongel is uiteindelijk wat de verse zachte kaas genoemd wordt. De wei is een waterachtige stof  dat wordt afgetapt.

In de wrongel kunnen een tal van ingrediënten toegevoegd worden om een zoete of juist kruidige twist mee te geven aan de kaas.

De populariteit van geitenkaas is de afgelopen jaren erg gestegen. De frisse smaak van deze kaassoort combineert erg goed in salades, op sandwiches en in vele warme en koude gerechten.

Hoe is geitenkaas ontstaan?

Heel vroeger toen men nog geen koelkasten had ontstond de wens om de melk langer te bewaren voor periodes van het jaar dat er weinig voedsel was. De melk werd op een natuurlijke manier tot kaas verwerk en opgeslagen op een koele plek of in een diep gat in de grond. Doordat de kaas bewaard werd voor periodes van schaarste rijpte deze vanzelf en ontstond er soms ook een schimmelkorst. Het recept en de bereidingswijze voor het maken van kaas is in de eeuwen niet heel veel veranderd.

Geitenkaas VS Koemelkse kaas

Koemelk en geitenmelk hebben een vergelijkbare inhoud aan het totale vet, het hogere aandeel van middellange vetzuurketen zoals, capronzuur, caprylzuur en caprinezuur in geitenmelk draagt bij aan de karakteristieke zure smaak van geitenkaas.  Ook bevat geitenkaas een hoger vitamine A en Kaliumgehalte. Daarom is geitenkaas beter een gezonde levensstijl dan kaas gemaakt op basis van koemelk.

De frisse smaak van geitenkaas komt deels uit de vetzuren in geitenmelk die verschilt van koemelk, maar voer kan ook invloed hebben op de smaak. De smaak en aroma van geitenkaas heeft voornamelijk te maken met vocht, dichtheid, leeftijd en smaakstoffen.

Geitenkaas bij lactose-intolerantie

Geitenkaas is zeker te overwegen wanneer je gevoelig bent voor lactose uit koemelk. Geitenkaas bevat een stuk minder lactose dan kaas gemaakt van koemelk, daardoor is de geitenkaas meestal goed te verdragen door mensen met lactose-intolerantie. Zelfs als je een allergie hebt voor melkeiwitten, kan geitenmelk wel getolereerd worden, omdat deze melk gevormd wordt met korte aminozuren.

Een ander kant punt is dat de chemische structuur die vergelijkbaar is met die van moedermelk, ook heeft het kleinere vetbolletjes dan koemelk, wat er voor zorgt dat geitenkaas makkelijker te verteren is dan kaas gemaakt van koemelk ( zelfs voor mensen met een gevoelige maag).

Geitenmelk bevat meer essentiële vetzuren (linolzuur en arachidonzuur) en een groter aandeel korte ketens en middellange keten vetzuren dan koemelk. Het vet in geitenmelk kan gemakkelijker worden verteerd en geabsorbeerd dan koemelk.

Wat is er zo bijzonder aan geitenmelk?

Over de hele wereld wordt meer geitenmelk gedronken dan koemelk. Een groot deel van de producten die in Nederland van geitenmelk worden gemaakt, wordt geëxporteerd naar het buitenland.

Een geit geeft gemiddeld drie liter melk per dag. Deze melk bestaat voor ongeveer 87% uit water en 13% droge stof. Deze droge stof is opgebouwd uit vetten, eiwitten, lactose en zouten. Vetten en eiwitten komen voor als vaste kleine deeltjes, de suikers zijn opgelost en de zouten zijn deels opgelost en deels gebonden aan de eiwitten. Het drogestofgehalte van geitenmelk is gelijk aan koemelk evenals de hoeveelheden vet en eiwit hierin.

Geitenmelkproducten bevatten geen ß-caroteen (dit is de oranje kleurstof zoals in wortels) en kleuren daardoor witter dan koemelk. Dit komt doordat geiten alle caroteen uit het voer in hun spijsverteringskanaal omzetten in vitamine A.

De drie vluchtige vetzuren caprioc-, caprillic- en capric-zuur geven geitenmelk haar specifieke smaak.

Samenstellen van een kaasplank:

Natuurlijk is het samenstellen van een kaasplank een kwestie van smaak, en er dient natuurlijk rekening gehouden te worden met de gene die aanschuiven bij de borrel. Wat altijd belangrijk is om voldoende variatie te hebben. Kies bijvoorbeeld voor een blauwschimmelkaasje op basis van koemelk, een heerlijk gerijpt geitenkaasje. Zet naast een pittig kaasje een fruitige kaasje, zoals de geitenkaas met honing of aardbei.

Naar hoeveel landen exporteert DeJong Cheese?

20 landen

Hoeveel geitenboeren zijn er nu nog in Alphen?

Alphen was ooit het dorp met de meeste geitenboeren en geiten van Nederland. Vandaar ook dat DeJong Cheese hier actief is. Er zijn nu nog 2 geitenboeren in Alphen.

Hoeveel geitenboeren zijn er ooit geweest in Alphen?

6 geitenboeren.

Back To Top